Poliürea (Polyurea) Kaplama Nedir?

Poliürea iki farklı kimyasal (izosiyanat + poliol) bileşenden oluşan elastomer yapıda su izolasyon ve kaplama ürünüdür. Kullanım ömrü, darbelere karşı mukavemet ve teknik özellikleri baz alındığında su izolasyon ürünlerinin başında gelir. Açık ve kapalı otoparklar, Avm ve iş merkezleri, teras, balkon vs. gibi su izolasyonunun önem arz ettiği tüm projelerde sorunsuz uygulama vaat eder.

Sağlığa Zararlı Madde Barındırmaz.

Özel bileşenleri ile katı bir malzemedir bu nedenle son derece sağlıklıdır. Uçucu, kokulu organik tek bir bileşen dahi içermez. Kesinlikle solvent bulundurmaz. Kendisinde olmadığı gibi, zeminde kullanılan astar malzemesi. renk değişimi ya da güneş ışınlarına dayanımını artırma amacıyla uygulanan alifatik boya vs. hiçbirinde solvent bulunmaz.

İnovatif Uygulamalar

Aşınacak her türlü yüzeyin kaplamasında kullanılabilir. Metal endüstrisinde küçük ve orta ölçekli aşınmaması istenilen parçalar kaplandığı taktirde dış etkenlerden tamamen korunacaktır. Uygulamanın ekstra darbe dayanımı sayesinde çeşitli kullanım alanları da mevcuttur. Askeri endüstride balistik maksatlı uygulamalarda kullanılmakta, çeşitli koruma görevlerini üstlenmektedir. Yük taşınan yüzeylerde treyler, kamyon dorselerinde aşınmayı engellemesi sebebi ile tercih sebebi olmaktadır. Aşınma gerçekleşen boyalı metal yüzeylerde nem ve su faktörünün etkisi ile korozyonlanma meydana gelmektedir. Yapılan kaplama bu sorunu tamamen ortadan kaldırmaktadır.

Poliürea Kullanım Alanları

  • Teras ve Çatılar,
  • Endüstriyel Zeminler,
  • Açık ve Kapalı Otopark Zeminleri,
  • Laboratuvar Zeminleri,
  • Köprü ve Viyadükler,
  • Boru Hatları,
  • Su Depoları,
  • Havuzlar ve göletler
  • Araç Kaplamaları,
  • Fabrika Zeminleri,
  • Ev, İşyeri ve Konutlar vb..
Uygulama Zeminleri

Sprey Polyurea malzemesi beton, ahşap, fayans, alüminyum, sac, plastik vb. nem barındırmayan her türlü zemine uygulanabilir. Portakal kabuğu deseni ile son derece estetiktir. Son kat boyası ile istediğiniz canlı veya mat renkler ile göze hoş görünen. ve aynı zamanda son derece işlevsel bir su izolasyon kaplamanız olmuş olur.

Özellikle teraslarda yaşanan kaçak problemleri için kırdırılan zemin ve tekrardan inşaata dönme durumlarını ortadan kaldırır. Uzun vadeli, masraflı, garantisi olmayan son derece maddi manevi külfeti yükleyen uygulamaların önüne geçer.  Uygulaması aynı zamanda müşterilerimiz için de çok mantıklı bir çıkış yolu olmuştur.

Poliürea Renk Çeşitleri

Uygulama Süresi ve Hızı

Uygulamanın bir diğer avantajı ise son derece hızlı bir şekilde alan kapatma özelliğini barındırmasıdır. Bir iş günü içinde yaklaşık 1000 mt2 ile 2000 mt2 arasında bir alanın kaplaması yapılmaktadır. Tabi ki bu durum zeminin hazırlığı. açıklıkların poliüretan sıva ve mastikler ile doldurulması, astarlanması, astarlanan yüzeyin kuruması gibi durumlardan sonra gelir.

Uygulamanın son derece dayanımlı ve sağlıklı olabilmesi için bu zemin hazırlıkları şarttır. Uygulama yapan kişilerin tecrübesi ve uygulama yapan makine, teçhizatların bakımlı olması, basınç değerlerinin takibi. uygulama yapılacak alanın iş öncesi nem durumunun ölçümü vs. gibi küçük ama önemli detayların atlanmaması da uygulamanın kalitesini belirlemekte hayati önem taşır.

Her türlü üretim alanında kullanılabilir. Havuzlarda, Teraslarda, Çatılarda, Fabrika zeminlerinde, Antistatik, Antibakteriyel zeminlerin ihtiyaç duyulduğu mekanlarda kullanılır. Antistatik özelliği sayesinde Elektronik Endüstrisinde özellikle tercih sebebidir. Darbelere maruz kalan çelik aksamların muhafazasında, inşaatlarınızın temel perdelerinde, pas ve korozyona karşı korunacak her türlü alanda kullanılır.

Sağlığa Zararlı Maddeler İçermez!

Su depoları, yüzme havuzları ve gıda ile temas eden yüzeylerde madde transferi gerçekleştirmez. Son derece sağlıklıdır. Tüm sertifikaları mevcuttur. Detaylı bilgi için PANLEO’ ya başvurunuz.

Poliürea Havuz Yalıtımı

Saf Poliürea

Saf polyurea dünya üzerinde kabul görmüş poliüre bileşenlerinden oluşan kaplama malzemesidir. Diizosiyanat ve saf amin reçineden oluşmaktadır. Çok hızlı kürlenen bir yapıya sahip olan saf poliürea, ekstra hızlandırıcı ajan ihtiva etmez. Saf poliürea kaplanan yüzeyler her türlü dış etkenlere karşı korunmuş olur. Kullanma alanları çok geniştir.

Saf Poliürea Nedir?

Saf poliürea , özel reaktör makinaları ile uygulanan, esnek, dayanımlı, %100 saflıkta ek yeri bulunmayan izolasyon ve kaplama malzemesidir.

Hibrit Poliürea

Hibrit poliüreekonomik poliüre olarak bilinen poliüretan alaşımlı izolasyon ve kaplama malzemesidir. Yapısal olarak aynı özelliklere sahip olsa da, saf poliürea ya oranla çok daha hassastır.

Hibrit Polyurea Nedir?

Hibrit poliürea, saf polyurea maliyetlerinin düşürülmesi için amin reçine kısımında yapılan modifikasyonlar sonrası ortaya çıkmıştır. Amin reçine malzemesi poliüretan esaslı poliol malzemesi ile karışımı sonunda saflık derecesi düşürülmüş, ekonomik bir ürün ortaya çıkmıştır.

Saf polyurea ya oranla hibrit poliürea dış etmenlere karşı çok daha hassastır. İçine katılan poliüretan esaslı malzemeler kürünü geç aldıklarından dolayı, içerisinde kimyasal hızlandırıcılar bulunmaktadır. Çünkü saf ürünün kürünü alma süresi 5 saniyedir. Polyurea malzemesi ile yapısal olarak aynı, teknik olarak çok farklı ürünlerdir.

Poliürea Nasıl Uygulanır?

Poliürea kaplama, yukarıda belirtildiği gibi iki farklı kimyasal maddenin , reaktör makinesi vasıtası ile bir tabancada birleşerek zemine yüksek ısı ve yüksek basınçla uygulanmasıdır . Bu makineler tabancaya kadar bu malzemeleri ayrı tesisatlardan belirli bir basınçta ulaştırarak malzemenin zemine uygulanmasına hazır hale getirmektedir. Zemin analizi yapılmayan, hava şartlarının takibi yapılmayan, zemin yapıştırıcı nem toleranslı astar kullanılmayan her uygulama yüksek risk faktörleri oluşturmaktadır ve mağduriyet yaratması olasıdır . Dikkat ediniz .

Gerekli teçhizatlar ile beraber 70-80°C sıcaklık aralığında ve 150-180 bar basınç ile uygulaması yapılmalıdır. Yüksek basınç ve sıcaklıkta polyurea hammaddesinin moleküler yapıda iç içe geçmesi ile zemine püskürtülür. Bu karışımın kusursuz olması için teçhizat ve karışım odası bakımlarının titizlik ile yapılması önemlidir. Uygulama ustası belli aralıklar ile malzeme oluşumunu test etmeli, doğru orantılar ile ürünü uyguladığından emin olmalıdır.

Uygulama Öncesi Zemin Hazırlığı

Sprey Polyurea kaplama uygulamasının en ana unsuru zemin hazırlığı aşamasıdır. Uygulama yapılacak olan zeminde bulunan aksaklıkların giderilmesi, uygulamanın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Beton zeminlerde bulunan şerbet tabakası ve tırtıklı yüzeyler, silim makinaları ile taşlanmalıdır. Aksi takdirde saf uygulamada oluşan iğne delikleri ve hava kabarcıkları izolasyona engel teşkil edecektir. Alanda dik açı bulunan her noktaya, balık sırtı pah yapılması gerekmektedir. Uygulamadan önce zemine m2′ de 250-500 gram olmak üzere epoksi astar ile astarlama işlemi yapılmalıdır. Kaplama uygulamasına geçmeden önce zeminde bulunan tüm yabancı nesnelerin uzaklaştırılması gerekmektedir. Sprey Polyurea makinalar vasıtası ile zemine m2′ de 1.7-2.2 kg sarfiyat ile iki kat olarak uygulanmalıdır. Katlar arası uygulama yönü birbirine dik olacak şekilde planlanmalıdır. İlk kat uygulamasının üzerinden maksimum 6 saat içerisinde ikinci kat uygulamasına geçilmelidir.

Özellikleri Tercih Sebebi

Uzun kullanım ömrü, çeşitli formülasyonları ile farklı alanlara hitap eden bir üründür. Farklı sertlik ve esneklik değerleri, üstün çatlak köprüleme, yapısal hareketlerden minimal etkilenme başlıca tercih sebeplerindendir. Yapılarda su yalıtımı sağlayan ve bu görevi yapının ömrü boyunca yerine getirebilecek tek ürün olma özelliğini elinde bulundurur.

Sprey Polyurea her türlü alanda kullanılabilen artık teknik şartnamelerde olmazsa olmazlar arasına girmiştir. İş gücünden ve zamandan tasarruf ile beraber garantili hizmet sunan malzemenin uygulanması hem uygulayıcı firmalar hem de müşteriler açısından kolaylıklar doğurmuştur.  Gelişen inşaat ve yapı sektörü hergün yeni ürünler ortaya koymakta ve bu ürünlerin tamamında izolasyon garantisi vermektedir. Uzun süre de vermeye devam edecektir.

Poliürea Avantajları

  • VOC(Uçucu Bileşen) içermez,
  • Hızlı reaksiyon, hızlı servise alınma,
  • Tüm yatay ve düşey yüzeylere uygulanabilme,
  • Yüksek ısılarda ısıl direnç sağlar,
  • Yüksek UV Dayanımı,
  • Yüksek esneme kabiliyeti,
  • İstenilen kalınlıkta uygulanabilme,
  • Kimyasal, solvent ve asitlere karşı yüksek dayanım,
  • Su geçirmeyen ve hidrolize dayanımlı yapı,
  • Ek yeri olmadan yekpare uygulanabilen yapı,
  • Uzun ömürlü.

Dayanımı

Poliüre yalıtımı her türlü iklim koşullarına uygundur. En soğuk havalarda dahi dayanımı ve esnekliğinden bir şey kaybetmeyecektir. Su izolasyonundan, kurşun geçirmezliğe kadar birçok koruma sağlayan sprey polyurea malzemesi, asla kıyas kabul etmeyecek kadar özel bir izolasyon ürünüdür.

Kaplanacak alanı yekpare şekilde kapatır. Farklı izolasyon ürünlerinde yaşanan ek yeri problemleri asla yaşanmaz. Zemine uygulandıktan çok kısa süre sonra (8-9 sn) kürleşir. Bu nedenle dikey duvarlar, teras kapatmalar veya su depoları gibi uygulama alanlarında sorunsuz bir şekilde uygulanabilir.